Memento mori…

„ Gondolj a halálra! „ nem szívesen tesszük, hiszen olyan jó élni! Pedig születésünktől kezdve közelítünk a halálhoz. Ilyenkor november elején tömegesen vonulunk ki a temetőbe szeretteink sírjához. A halottak napja a katolikus egyház ünnepe, ami a X. századtól vált általánossá. Kivilágítjuk a sírokat, jelezve, hogy nem feledkezünk meg a halottakról. Ez az ősrégi halottkultuszhoz való ragaszkodás, ennek továbbvitele egyben óhaj is: Az örök világosság fényeskedjék nekik!
A mai ember nem szívesen gondol a halálra. Ezt a kegyes, szép ünnepet, mint a mindenszentek és a halottak napja, kezdi már belepni az angol Halloween ünnep. Töklámpások, ijesztgető csontfigurák, jelmezek vidámkodása próbálja azt szuggerálni, hogy egyszer élünk, és sose halunk meg. A halál csak öregeknek való beszéd, s a külföldet majmoló karneválosok csak akkor döbbennek meg, ha a soraikból is kiszólít egyet-egyet a háttérbe szorított halál.
Memento mori! Így köszöntötték egymást a világtól elzárkózó szerzetesek. Mi mire gondolunk? Visszaemlékezünk a régi napokra, egy-egy kedves szóra, derűs mosolyra, szerető ölelésre, anyánk jóízű főztjére/ az én Anyukám ilyenkor mindig Heilige Schtrizlit-kicsi fonott kalácskákat- sütött. Gondolunk arra, hogyan vártuk haza a bányából a férjeket, apákat, akik többet nem hoztak haza a vállukon kuglifát, hanem őket vitték a Zornékkal szembeni kis halottasházba, úgy feketén, ahogy felhozták őket a tárnából. Gondolunk rájuk, emlékezünk rájuk bányásznapon, Borbála-napon, koszorú is kerül az emléktáblákra, bányászszoborra, de még mélyebben be vannak vésődve a szíveinkbe, ha máskor nem is mutatjuk.
Megkérdeztem hittanórán egy kis tanítványomat, hogy mikor imádkozunk? Nem azt felelte, hogy reggel, vagy este, hanem azt; hogy mikor meghal a mama.- Hát ne csak akkor imádkozzunk, ha már meghalt valaki, hanem amíg élünk, amíg itt a Földön szerethetjük.
Memento mori!- Gondolj a halálra! De gondolj arra is, hogy bár rövid ez a földi élet, de van élet ezen túl is: Van feltámadás-Jézus éredméért.

Korcsmárné Weyse Klára

Comments

comments