Veni Sancte Spiritus……

Régen misével, istentisztelettel kezdődött az iskolaév. Isten segítségét kérte az előtte álló feladatokhoz a diák, tanító, tanár egyaránt. Füzeteink első oldalán-főleg már felsőbb osztályokban- ott díszelgett a latin nyelvű felirat:In nomine Dei….Isten nevében
Volt valami abban, hogy nemcsak becsődültünk az osztályokba, hanem kaptunk valamit:felülről.
Mi is zsibongtunk, örültünk egymásnak:”jé, levágattad a hajad? “nahát, mekkorát nőttél a nyáron, megint hátrébb ülhetsz!”A fiúk között már van , aki borotválkozik!”
És rengeteg téma van.lesz-e valam iúj tantárgy, és, ha igen, ki fogja tanítani?Mert ez lehet bánat, de lehet öröm is. Visszakapjuk-e a régi Osztinkat, vagy egy újjal kell összeszoknunk? Mennyi gond így év elején!
Évtizedeken át figyeltem Édesapámat ilyenkor. titokzatos kis cédulákat írt, ötleteket az új tanévre, amivel színesebbé, élvezhetőbbé lehet tenni az órákat. Gondosan készülődött még az öltözködésben is, és volt morgás, ha elgurult egy mandzsettagomg!
Most nem érzem ezt az ünnepélyességet. A kicsiknél még igen, a fehér ing, vagy blúzocska, sötét nadrág, szoknya. De a hirdetések alatt komolytalankodnak, a Himnusz és a Szózat alatt fecserésznek, sajnos, a felnőttek is.Talán még megérem, hogy hazánk nemzeti imádsága nem recsegő magnóról szól,hanem együtt énekli a több száz gyerek és szülő, ha addigra megtanulja, és átérzi.
Veni sancte Spiritus! Jöjj Szentlélek Isten, segítsd meg népedet, hogy akiket tanításra rendeltél, neveljék is a rájuk bízott jövendőt! Segíts, hogy ne méla undorral járjanak az iskola falai között, a ledarált órák után, fáradtan is tudjanak a gyerekekre mosolyogni, és segíts, hogy példaképpen álljanak a diákok előtt!Seditsd meg a gyermekeket, hogy tudjanak tisztelni szülőt, nagyszülőt, pedagógust! Lássák meg, hogy mi a különbség a foglalkozás,a hivatás, és főleg az elhivatottság között!
S ne csak így szeptember elején! Ámen-úgy legyen!

Korcsmárné Weyse Klára

Comments

comments