Egy újabb lépés a Vasasi Általános Iskola felújítása ügyében

Még az újság júliusi számában sok kérdőjellel írtam a vasasi iskola felújításának teveiről. Mára talán már ez kezd valósággá válni.

A Közgyűlés október 18-i ülésén megszavazta azt az előterjesztést, miszerint a Leőwey Klára Gimnázium 2,5 MFt és a Pécs-Vasasi Általános Iskola 2 MFt támogatásban részesül. Ezek az források a rövidesen megjelenő KEOP (Környezet és Energia Operatív Program) épületenergetikai pályázat előkészítését szolgálják. A pályázat beadásához szükséges elkészíteni a terveket, melyet a Pécsi Városfejlesztési Zrt. koordinál.

A későbbiek során az iskolák üzemeltetési feladatait továbbra is az önkormányzatok fogják ellátni, ezért fontos, hogy a korszerűtlen, energetikai szempontból nem megfelelő épületek szigetelése megtörténjen. A felújítással 30-40 %-os költségmegtakarítás érhető el. Hogy Pécs számos iskolája közül a vasasi iskolára esett a választás, azt Nagy Csaba alpolgármesternek, Páva Zsolt polgármesternek és Hoppál Péter országgyűlési képviselőnek, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnökének köszönhetjük.

Ha a beadásra kerülő KEOP pályázaton sikeres eredményt ér el az önkormányzat, el fogják végezni valamennyi külső nyílászáró cseréjét, az épület külső hőszigetelését és ezáltal az épület külső homlokzata is meg fog szépülni. Elvégezhető lesz a fűtési rendszer korszerűsítése is. A bontási munkák helyreállítása következtében a belső terek is meg fognak szépülni.

Sajnos ez a pályázat nem teszi lehetővé az épület teljes felújítását, ebből a forrásból nem végezhető el például az aljazat burkolatok, belső nyílászárók vagy a víz- és szennyvíz rendszerek cseréje. Nagyon szeretném elérni, hogy az 1964-ben létesült iskolánkban ezek a munkálatok is elkészüljenek – nagy szükség lenne rá – de ma még nem látom ennek lehetőségét. Ezen még dolgozni kell!

Huba Csaba

Comments

comments