Hirdi Polgárőr hírek

Tisztelt Polgártársak, Tisztelt Hirdi lakótársak!

Azt már tudattuk előző cikkünkben, hogy 2012. június 1.-én megalakult a Hird Polgárőr Egyesület!   Megalakulásunk óta sok minden történt, mire a Polgárőrség szeptember 1.-én megkezdhette a szolgálatot.

A teljesen ingyen felajánlott szolgálati idő a 30 fős polgárőr tagságunknak nagyon sok áldozatot, a családtól elvett idő feláldozását, valamint fáradtságot követel. Vállaltuk!  Óriási anyagi költség az is polgárőrönként, hogy amíg nincs egyesületünknek saját gépjárműve, és annak üzemeltetésére anyagi hátterünk, a tagság saját költségére járőrözünk a tagság saját gépjárműveivel. Tisztelet azoknak, akik ennek ellenére vállalják a szolgálatot. Vállaltuk!  Ahhoz képest, hogy e szolgálat teljesen önfenntartó, mely csak a lakosság támogatását , és majd talán az önkormányzat némi támogatását élvezheti, szervezés közben nagyon gyakran falba ütköztem.

Nagyon sok esetben keserűen vettem tudomásul, hogy hiába igyekszik valaki a közösség érdekében tenni valamit, nagyon sok kört kell futni, és ismeretséget kell felkeresni ahhoz, hogy elnyerjük a bürokraták és a „hitetlenek” elismerését és támogatását. És még nincs vége. Még mindig van függőben lévő ügy mely reméljük hamarosan megoldódik és csak az Önök, a lakók szolgálatára tudunk koncentrálni.

Az induláshoz 2013 január 1.-től a Pécsi Polgárőr Szövetség adja támogatását, melyet polgárőrségünk felruházásával meg is előlegezett, és ezt nagyon köszönjük.

Nagyon örülünk annak, hogy a MÁV a Vezérigazgatóság felé megküldött kérelmünk alapján támogatásáról tett tanúbizonyságot, és szerződéssel térítésmentesen átadta a Hirdi vasútállomás volt forgalmi irodáját, valamint a várótermét. Igaz, fel kell újítani, kifesteni, itt-ott vakolni, és a külső teret parkosítani, de a miénk!

Ez lesz a székhelyünk. Hirdi út 18. sz.

Neki álltunk a munkálatoknak és rövid időn belül rendbe szeretnénk tenni, (reméljük még szeptember hónapban végzünk is) a hivatalos Hirdi Polgárőr Egyesület székhelyét. Utána vonali telefont köttetünk be, mely nyilvános lesz, és  kapcsolatot tudunk tartani lakótársainkkal.

A képeken felajánlással végez  tereprendezési munkálatokat. Novák úr és Gombkötő úr, akik sokat tesznek munkájukkal Polgárőrség székhelyének kialakításában.  Köszönettel tartozunk nekik.

Jelenleg is hívni lehet a szolgálatban lévő Polgárőrség járőreit a következő mobil számon:

06 20 3888-679.

Október hónaptól minden hét Csütörtök 1700-tól 1900-ig fogadó órát tartunk a Hirdi út. 18.sz. alatti irodánkban. Forduljanak hozzánk bizalommal.

Természetesen a szeptember 1.-én megkezdett szolgálat folyamatos, és a fogadó órán bejegyzett  panaszokat észrevételeket is a jelzett helyszínen figyelni fogjuk.

Kérjük a Tisztelt lakosságot, hogy közvetlen családi problémákkal ne forduljanak a Polgárőrséghez, mert azt megoldani mi sem tudjuk. Zaklatás, vagy személyes sérelem, esetleg hasonló bármilyen zavaró esemény, ami család irányába, vagy családon belül történik, a rendőrségre tartozik.

Kivétel az erőszak, amiben a rendőrség kiérkezéséig segíthetünk, vagy megakadályozhatunk.

Szeptemberben sok mindenbe beleszaladtunk mely azonnal próbára is tette szolgálatunkat. Első napokban járőrtársaink Vasas és Hird között kábellopást fedeztek fel. Kb. 50 m. vasúti kábelt loptak el ismeretlen tettesek. A Rendőrség és a MÁV értesítve lett. A területet figyeljük.

A Hirdi Nőegylet rendezte meg a nálunk is már hagyományos „Falunap”-ot  amelyhez úgy érezzük mi is hozzá tudtunk járulni. Felajánlással bevállaltuk a pénteken felépített és berendezett rendezvény sátrak és tartozékok őrzését a rendezvény megkezdéséig, majd a befejezése után a bontás megkezdéséig 2-2 fővel. A rendezvény alatt váltásban plusz 2-2 fő járőr szolgálat felügyelte a község rendjét, nyugalmát. Biztosítottuk a kisvonat útját a 6-os útnál forgalom irányítással, útbaigazítottuk a rendezvényre érkezőket stb.

Gépjárműves járőrszolgálat ezen a napon 18 órán keresztül folyamatosan, tartott, valamint az őrzés 11+8 óra. Ezen a hétvégén polgárőreink 37 órát szolgáltak, és összesen 64 km-t közlekedtek gépjárművel.

A szeptember 15.-ig  összesen 85 órát töltöttek szolgálatban, szolgálati idő alatt  összesen 217 km tettek meg saját gépjárművükkel területünkön belül, mely nagyon nagy járőr körzetet foglal magába. Kerékhegy, Hird lakókörzet, Zámor présházak, Hirdi szőlők, Harangláb u. buszfordulóból kifutó földes utak, volt laktanya raktárak a homokbányáig, területünkön áthaladó használaton kívüli vasúti vonalak őrzése megfigyelése stb.

Köszönjük azokat a felajánlásokat, melyeket szolgálat közben kaptunk lakótársainktól. Tudván, hogy üres helyiségekkel kezdjük a Polgárőrséget, székek, asztalok, szekrény, íróasztal, még egy pár Woki-tokit is kaptunk. Mindennek nagyon örülünk, nagy segítség ez nekünk. Még van egy-két nehézség, még nem tudjuk, hogy a helyiségeink rezsijét miből fogjuk fizetni, ami adódik a villany, víz, és a telefondíjból. Talán ezekre is kapunk segítséget, anyagi támogatást valahonnan.

Reméljük, hogy mindenkinek fontos, hogy ezzel is javítsuk biztonságérzetünket, és reménykedünk, hogy mi is visszatartó erővé válhatunk a betörésekkel szemben. Mindenhol természetesen nem tudunk ott lenni, de  mindent megteszünk, hogy megakadályozzuk az ilyen eseményeket.

Azért kérünk mindenkit, hogy értékeiket ne hagyják szabadon, vagy könnyen feltörhető helyen.   Ne dicsekedjenek el azzal, hogy hol és mit tárolnak. Lehetőleg tartsanak mindent zárva, még saját udvarukban is. Éjszakára ablakait ne hagyja tárva-nyitva, vagy tetessen ablakaira rácsot. Ne csak saját területét figyelje, hanem szomszédjáét is. Összefogással segítsük egymás munkáját.

Hird, 2012. 09. 15.

Tisztelettel: Csőkör Lajos Elnök

Comments

comments