Reagálás az Aerobic cikkre

Kedves somogyi és vasasi aerobicosok!

Nagy örömmel olvastam a 13 éve összetartó aerobic csoport olvasói levelét. Többek köztez és a többi klub, csoport további zavartalan működtetésének biztosítása volt, ami arra ösztönözött bennünket, helyi civil szervezeteket – anno 2009, 2010-ben –, hogy mentsük meg a települési művelődési házakat. Ez a szinte egyedülálló együttműködés eredményezte, hogyitt a város méltánytalanul elhanyagolt településrészén jelentős EU-s forrással további lendületet tudtunk adni a helyi közösségi színtereinknek. Megteremtettük a stabil működés feltételeit, jelentős beruházásokat végeztünk, megmozdítottunk sok száz embert, kicsit-nagyot egyaránt, míg idáig eljutottunk – közösen. Az út elején tartunk, és a további stabil, a közösség érdekeit messzemenőleg szem előtt tartó jövőbeli fejlesztéseink érdekében sok tennivalónk van még. Össze kell hangolni a tevékenységeinket, művelődési házanként, és együtt is közösen. A forrásteremtés érdekében újabb lehetőségeket keresünk – folyamatosan.

Senki sem akarja, akarta az eddig kialakult közösségeket megszüntetni, mint ahogy azok nem is szűntek meg, – a citerazenekar kivételével, akik nem tudták felvállalni az alkalmankénti 1000Ft-os teremhasználati hozzájárulást. A többiek, így az aerobic csoport is ekkora összeget fizet, alkalmanként 1000Ft-ot, ami inkább hozzájárulás a bérleti díjhoz, mint piaci alapú bérleti díj. De ez így is van rendjén, hiszen többek közt ezt vállaltuk, hogy biztosítjuk a klubok zavartalan működésének feltételeit.

Úgy érzem, hogy ebben helye van, a tevékenységi helyszínek jobb kihasználtsága és a forrásteremtés új lehetőségei érdekében történő átcsoportosításnak. Konkrétan az aerobic csoportnak a Berze N. J. Művelődési Házba illetve, a Jiu Jitsu Klubnak pedig a Kodály Z. Művelődési Házba történő áthelyezéséről van szó. (Korábban volt már, hogy a ping-pongosok a Kossuthban edzettek, és a somogyi Asszonyklub is a Kossuthban folytatta/folytatja a tevékenységét.)A döntési folyamat része volt több egyeztetés is, és – jelenleg is – nyitottság az ötletekre, a konszenzusos megoldási javaslatokra. Egyébiránt a Berzében nem cementlap (ilyen ma már egyre kevesebb helyentalálható), hanem hideg padlóburkolat van –mint oly sok házban –, ami valóban nem a legideálisabb megoldás, de szőnyegen és sportcipőben való egy órai mozgás bizonyosan nem okozhat mozgásszervi megbetegedést, károsodást; és természetesen szó sem lehet felszálló cementporról, ami betegséget eredményezhet.

A dolog nem egyszerű, több szempontot kell figyelembe venni, úgy érzem, mindenkinek nem lehet a kedvére tenni, – még talán bizonyos kényelmetlenségeket is be kell vállalni a közösségi cél érdekében –, de egy dolog biztosan a szem előtt kell legyen: a jövőben is meg kívánjuk tartani Önöknek, mindannyiunknak ezen kulturális színtereinket. Ennek érdekében további pályázatokat valósítunk meg és keressük – eddig sikerrel – a további források bevonását a működtetésbe. Ennek megértése reményében zárom gondolataimat, bízva abban, hogy megtaláljuk minden érintett számára az optimális megoldást.

Comments

comments