Az Őrségben jártunk

2012. június 8-10-ig fantasztikus 3 napot töltöttünk el hazánk egyik legszebb táján.

Az ország tüdejének-szívének tartott /mivel területének 7o %-a erdő/ őrségi utunkat már nagyon vártuk. Sokunk most találkozott először ezzel a vidékkel, gyönyörű templomaival, népi műemlék együtteseivel, egyszerű, de ugyanakkor igen míves fazekas tárgyaival, és nem utolsósorban az un. “szórvány” falvakban élő igen kedves, egyszerű őrségi emberekkel.

-Első állomásunk Őrimagyarosd volt, ahol szállást, reggelit és finom táj jellegű vacsorát kaptunk a 3 nap alatt.

Velemér Őriszentpéter, Szalafő, Pityerszer, Pankasz nevezettességeivel ismerkedtünk. A veleméri Árpádkori templomban szinte teljesen épségben megmaradt csodás falfreskói szinte mindenkit ámulatba ejtettek, s különösen, amikor az idegenvezető elmondta, hogy a “fény templomának” tartott templom úgy épült. hogy az ablakain beszűrődő napsugár az év minden egyes szakában egy-egy aktuális freskót világit meg. /Pl. Szt. Györgykor, áprilisban Szt. György fantasztikus freskóját./stb… Hihetetlen !!!! Mindezt már az Árpádkorban tudták.

-Szlovénia két szép városával ismerkedtünk a második napon, Lendva és Maribor.

Lendván először Makovecz Imre által tervezett csodás színházat néztük meg, melynek láttán elállt a lélegzetünk. Ilyen monumentális, gyönyörű művet még nem láttunk mostanában a nemrégen elhunyt művésztől. Utána Lendva gyönyörű barokk templomát néztük meg.

Maribor -idén Európa Kult. Fővárosa- rászolgál e címre, tiszta, virágos, igen szép város.

-Harmadik nap “háziasszonyunk”megismertetett Őrimgyarosd nevezetességeivel, szép ref. templomukkal, és bemutatta a un. “Tündérkertet”, ahol az országban még fellelhető ősi gyümölcsfákat újra honosítják. /Ez egyébként országos kezdeményezés!/

Hazafelé a Szentgyörgyvölgy-i kék kazettás ref. templomot /1787/ csodálhattuk meg, ahol igen lelkes kárpátaljai lelkészük tartott tartalmas idegenvezetést. Természetesen kórusunk itt is szép egyházi énekkel köszönt el a helyiektől.

Végül utunk végső állomása Zalakaros volt, ahol a gyógyvíz felüdülést nyújtott a túrázások után.

Reméljük élménybeszámolónk  ízelítőül szolgál azoknak, akik még nem látták szép hazánk kissé elfeledett,  csodás részét, az ŐRSÉGET.

Vincze Károlyné

“Napsugaras Ősz Asszonyklub” Hird

Comments

comments