Virágot lopni nem bűn, vagy mégis?

„Virágot lopni nem bűn” – mondja a közmondás.

Egyes vasasi és somogyi lakosok úgy látszik életvitelükké tették ezt a közmondást.

Közmunkásaink sokat fáradoznak azon, hogy településeink közterületei barátságosabbak, szebbek és élhetőbbek legyenek. Már kora tavasszal önszorgalomból elvetik a magokat, maguk nevelik, pátyolgatják a palántákat, hogy a kevéske pénzforrások ellenére virágos ágyásokat tudjanak varázsolni. Ezen túl a részönkormányzatok is jelentős összeget fordítanak a palánták, virágok beszerzésére. A kiültetések után is állandó munkát igényel a virágok metszése, öntözése, kapálása.

Úgy tűnik, vannak, akik ezt a munkát nem értékelik. Az elmúlt esztendőben kiültetett 700 db. rózsatőből 100-200 db-ot elloptak vagy egyszerűen kihúzták és félredobták. Minden évben lába kél a kiültetett rózsáknak, tulipánoknak, petúniáknak és büdöskéknek is. Ha ezeket a virágokat sikerül pótolni, ismét ellopják.

Sokan felteszik a kérdést: „Hogy lehet az, hogy néhány falu közterületei sokkal rendezettebbek, virágosabbak, mint a mi településeink?” Erre bizonyára csak összetett válaszokat lehetne adni, de ezekből az egyik válasz bizonyára az lenne, hogy a gondozott falukban élők vigyáznak a környezetükre, sajátjuknak érzik, és maguk is inkább virágokat ültetnek a közterületekre, mintsem onnan szerzik be azokat.

Még hogy virágot lopni nem bűn? De bizony az! Mert aki ellopja, a másik munkáját, erőfeszítéseit semmibe sem veszi, örömét elrontja és valamennyiünket károsítja.

Jogi értelemben a viráglopás szabálysértés, melyért súlyos helyszíni bírságot lehet kiszabni.

Elképzelhetetlen számomra, hogy ha valaki virágos kertre, szebb környezetre vágyik, ne tudjon beszerezni 2-3 csomag virágmagot vagy néhány virággumót. Ha erre valakinek nincs lehetősége, nyugodtan kopogjon be hozzám, és a kertemből szívesen ellátom virágokkal. Csak ne lopjon!

Aki valaha is virágot nevelt, annak bizonyára a viráglopás bűnnek számít. Aki egy parányi magból a lustasága, bénasága, nemtörődömsége miatt nem képes életet fakasztani, az az ellopott virágot sem tudja életben tartani.

Aki közterületre vagy akár a közterületről látható módon magánterületre virágot ültet és folyamatosan gondozza azt, nem csak a maga örömére teszi, mások közérzetét is javítja.

Huba Csaba

Comments

comments