Medvehagyma

Sok helyi lakos nem tudja, hogy a Vasasi és a Somogyi erdőben is tömegesen terem a medvehagyma, neve onnan származik, hogy állítólag, mikor a medvék előjönnek téli álmuk után a rejtekhelyükből, ezt keresik, hogy gyomrukat, vérüket, beleiket megtisztítsák vele.

Ha elhatározzuk magunkat a gyűjtésére, a virágzása előtt szedjük leveleit, ami kb. márciustól május elejéig tart, de az utóbbi években, a Pécsi vásárcsarnokban is lehet vásárolni.

A medvehagyma erősen fokhagyma illatú, levele azonban könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal és az őszi kikerics levelével, ez utóbbi kettő erősen mérgező növény. Ha nem vagyunk biztosak benne, dörzsöljük meg ujjaink között, s ha erőteljes fokhagymára emlékeztető illata van, akkor medvehagymát találtunk.

A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyűjtése, tudomásom szerint a Mecsekben jelenleg szabad szedni. A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad.

A medvehagyma a legkiválóbb primőr áru, ami tiszta erdei levegőn terem, szennyezés mentes talajon növekedik, nincs permetezve, már márciusban szedhető, amikor még semmilyen szabadföldi zöldség nincs a piacon, ráadásul ingyen van.

Frissen fogyasztva és tartósítva egyaránt kiváló fűszer- és gyógynövény. Felhasználhatjuk vajas kenyérre feltétként, salátákba, pogácsába keverve, főzeléknek, levesekbe és még számtalan módón. Íz hatása gyakorlatilag azonos a fokhagymáéval, csak annál lágyabb ízű.

Most pedig leírnám a medvehagyma gyógyerejéről tudhatókat, a teljességre való törekvés nélkül: étvágyjavító; gyomor-bélpanaszok ellen ható; szélhajtó; gyomor- és béltisztító; fertőtlenítő;  hasmenés ellen ható; bélféregűző; szívzavarok csökkentője; csökkenti az artériák meszesedését;  koleszterinszint csökkentő; mellkasi hurutok ellen; a reumás panaszokat enyhíti; vese- vér- és hólyagtisztító; seb hegesedését gyorsítja; salakanyagok ürítését segíti; magas vérnyomást csökkentő;  memóriafrissítő;  csökkenti az alkoholéhséget;  stressz oldó; férfiakra és nőkre is ható potencianövelő; a szervezet ólommentesítője.

Végezetül egy kiváló recept Nagy Bandó András: Orfűi medvehagyma kincseskönyvéből, amelyből mindent meg lehet tudni, ami a medvehagymával kapcsolatos.

Medvehagymás pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg medvehagyma levél, 2 tojás sárgája, 1 dl tejföl, 25 dkg vaj vagy margarin, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, só, 1 dkg cukor

Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Jól kidolgozzuk félkemény rétestésztának, amit fél óráig pihentetünk. A medvehagyma leveleket megmossuk, jól lecsepegtetjük és vékony csíkokra vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a vágott medvehagyma levél felét, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtva 20 percig langyos helyen pihentetjük. Akkor ismét kinyújtjuk és megszórjuk a maradék medvehagyma levéllel és az előbbi módon felcsavarjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét megrácsozzuk és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle. Tojással megkenjük, a tepsiben még 10 percig pihentetjük, majd sütjük. Jó étvágyat!

Bocz József

Comments

comments