Vasassaurus

Vasassaurus Carbonis

Pécs városban és a környékén a bányászat 200 éves múltra tekint vissza, amely a város 19-20. századi gazdagodását eredményezte. A bányák bezárásával nemcsak a dolgozók munkahelye szűnt meg, hanem eltűnt az a gazdag kultúra is, ami ezt a társadalmi csoportot jellemzi egész Európa szerte. (A természettel vívott harc egész Európában közös bányászhagyományokat és szokásokat alakított ki, melynek megőrzése minden országban fontos feladat.) Ehhez a nemes célhoz, akarathoz sikerült megnyernünk Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő úr támogatását, aki vállalta, hogy a Bányász Emlékpark fővédnöke lesz. Az Emlékmű elkészítésében sok segítséget nyújtott Pozsár Sándor úr a komlói KŐKA Kft igazgatója , a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány,
a Lukács Kft, Nagy István, valamint a település nyugdíjas bányászai és polgárai. A parkosításban Görgye László parképítő volt segítségünkre. Külön köszönet a Somogyi Nyugdíjas Bányász Szakszervezetnek, hogy az ünnepségre rendelkezésünkre bocsájtotta a gyönyörű Szent Borbála zászlójukat. A Pécs TV archívumában, a mai napig megnézhetjük az avatás pillanatait. Az emlékművet készítette Ragács György iparművész. Az Emlékművet állította: Vasasai Szent Borbála Egyesület.

2010. december 4.-én Szent Borbála napján felavattuk a Vasassaurus Carbonis emlékművet, Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő úr közreműködésével. Avató beszédet Dr. Bíró József a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány tagjától hallhattunk. Imát és áldást mondott Vida Zsolt diakónus.Ilyen sokan (kb. 200 fő ) még nem voltak a megemlékezésen. Sok pécsi vendégünk jött el, akik valamikor Vasas bányán dolgoztak és a mai napig együtt dobog a szívük velünk, ha a bányászatról van szó. Helyi civil szervezetek is szép számmal képviseltették magukat. Rendezvényünk színvonalát emelték: Vasasi Bányász Zenekar, Berze Nagy János Népdalkar és a vasasi általános iskola tanulói. A jó minőségű kihangosításért köszönet Varjú Istvánnak.
1966-ban a Mecsekben először, Vasas-bánya II. számú külszíni fejtésében Csörnyei Zoltán üzemi geológus dinoszaurusz lábnyomokat talált, melyekről gipsz lenyomatok készültek Tasnádi-Kubacska András irányításával. Később találtak még ugyanilyen lábnyomokat a geológusok; az állatot a lelőhely alapján Komlosaurus carbonis-nak nevezték el. (Helyesen, Vasassaurus lenne a neve, hiszen itt találták! Most helyre állítottuk azt, ami az emberek szívében eddig is így élt.) Ez volt Magyarországon az első őshüllőkkel kapcsolatos felfedezés. Tekintettel arra, hogy a bányászat több mint kétszáz éven keresztül több ezer pécsi polgár egzisztenciáját biztosította, a Bányász Emlékpark létrehozása egyaránt fontos a korábban bányászként dolgozók számára, és a hagyományok iránt, a szülők, nagyszülők tisztelete iránt érdeklődő fiatalok számára is. Terveink a jövőre nézve: 2011. februárjában szeretnénk méltóképpen megemlékezni a 25 évvel ezelőtt történt fejtés omlás áldozatairól, ahol 6 magyar és 5 lengyel bányász társunk hősi halált halt a munka frontján. Bővebben majd a következő havi Sok Hírünk Van újságban írunk róla.

Olvasóink kérésének megfelelően, újra elindítjuk a Szent Borbála híradót. Minden hónapban jelentkezünk a bányászattal kapcsolatos hírekkel, eseményekkel. Mivel szeretnénk, ha ezt az oldalt is az itt élők szerkesztenék, kérjük jelentkezzenek azok, akik szívesen hozzátennének valami pluszt, elmesélnének egy régi bányásztörténetet vagy a hagyományokról írnának.

Jószerencsét!

Ruzsicsics Ferenc
Vasasi Szent Borbála Egyesület
elnök

Comments

comments