Irodalmi kalandtúra – a lélek mélyébe!

2012. február 24-én 18 órától 25-én 19 óráig két egyesület (Napüdvözlet Egészségmegőrző, Tegyük Egymásért) szervezésében Wass Albert felolvasó-maratonra került sor a Kossuth Művelődési Házban. Már a megnyitó is felemelő volt. Felolvasásra került (45 helyszínen egy időben) a szervezők köszöntője, majd a himhusz és a székely himnusz hangzott el. Ezt követően 25 órán át éjjel és nappal folyamatosan zajlott a felolvasás.  53-an ültek ki a változó létszámú hallgatóság elé és olvasták fel az általuk kiválasztott részeket az író műveiből. Az éjszaka folyamán kissé megcsappant a létszám, ám a felolvasás nem szakadt meg és egyetlen olvasó sem maradt hallgatóság nélkül. Hol csodálatos, lélekemelő pillanatokat éltünk meg, hol jókat kacagtunk, attól függően, hogy az élet tiszta tükrébe tekinthettünk-e az író gondolatai által, vagy a székely túlélő góbéságból kaptunk ízelítőt. A Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület irodalmi körének szombat délelőtti 2 órás felejthetetlen összeállításában az író versei keltek életre. Mély hazaszeretet,fájó honvágy csendült meg bennük. Szombaton délután a meseblokkban 16 gyermek ült ki az olvasó asztalhoz, és tanítónénijük irányításával, kettesével olvastak a tavak és erdők bűvös lakóiról a szülők, a hallgatók (és a tv-nézők) gyönyörűségére. Fiatalok, idősek, helybéliek és messziről jöttek is olvastak, hallgattak. Köszönthettük olvasói körünkben Hoppál Péter országgyűlési képviselőt, aki bő két órát töltött el közöttünk. Ő és felesége lelkes rajongói az írónak. Ígéretet tett nekünk arra, hogy eljár annak érdekében, hogy kerüljön végre be a nemzeti alaptantervbe Wass Albert munkássága és művei. Itt járt és felolvasott a komlói Székely kör elnöke dr. Tamás Attila szemész főorvos is. Pogányból, Hásságyról, Pécsről pedig többen is jöttek felolvasók, hallgatók.

Lélekemelő 25 óra volt. A szervezők (talán a résztvevők is) mindvégig érezték a gondviselés jelenlétét. Minden mozzanat, választás összeillett, összepasszolt, és kerek egésszé, teljessé vált. A lelkek összeértek , együtt rezdültek. A somogyi kultúrház könyvtára az író ihlette Angyalok Tisztásává vált és a résztvevők szíve megtelt mindazokkal a kincsekkel, melyeket a Jóisten az emberek számára ajándékul adott: szeretettel, jósággal, békességgel.

Köszönjük minden hallgatónak és felolvasónak, hogy jelenlétével és lelkesedésével hozzájárult e csodálatos, lelket és szellemet egyaránt tápláló esemény megvalósulásához.

A felolvasásról készült tévériport megtekinthető a http://www.pecsma.hu archívumában, további fotók pedig az újság weboldalán a http://shvonline.hu-ra kattintva.

Jövőre újra benevezünk, és mindenkit arra bíztatunk, jöjjön el és váljék e csoda részesévé.

Szőts Rózsa

Napüdvözlet Egészségmegőrző Egyesület

Kocsisné Nagy Margit

Tegyünk Egymásért

Egyesület


Comments

comments