Egészségvédelem és gyógymódok télre

Isten patikája

természetes egészségvédelem és gyógymódok a téli hónapokban

Mit tehetünk azért, hogy a téli napfény-és vitaminhiányos időszakot egészségben töltsük el, örülve az évszak adta lehetőségeknek, az elcsendesedésnek, befelé tekintésnek, a hűvös, tiszta levegőnek, az alvó természet szépsége megélésének?

A természet adja meg a választ, csak oda kell figyelnünk és olvasni, megérteni az üzeneteit, kellő alázattal és tisztelettel fogadni az ajándékait.

Lássuk azokat az ajándékokat, melyekkel ”kockázatok és mellékhatások” nélkül, pénztárca kímélően segít bennünket az, aki a világot teremtette és fenntartja.

A növények világából néhány jóbarátunk, akik a téli hónapokban hasznos segítőink:

Savanyú káposzta: télen kiváló C vitamin forrás. Olcsó és finom.

Cékla: a céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. Gyógyhatását a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak és fitovegyületeknek köszönheti. Gyümölcscentrifugában, vagy turmixban  készített  levét, almával, répával együtt fogyasszuk. Salátának is kiváló, vérszaporító és rákmegelőző hatása is  közismert.

Citrusfélék: vitaminbombák és tele vannak gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal. Ha télen minden nap egy pohár narancs, vagy grapefruitlevet elfogyasztunk felerősíthetjük az immunrendszerünket a megfázás ellen.

Fokhagyma, medvehagyma: helyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az orrdugulás, javul az étvágy. Náthás időszakban hetente legalább egyszer együnk egy nyers fokhagymát, vagy igyunk fokhagymacseppeket. Aki a fokhagyma ízét nem szereti az süsse meg kevés olívaolajjal fóliában, paszíozza szét és kenje kenyérre (avokádóval isteni pirítósfeltét készíthető így). Még jobb, ha a vadon növő testvérének, a medvehagymának begyűjtéséről és tárolásáról (olajban, vagy sóban) időben gondoskodtunk, vagy megvárjuk, míg a kora tavaszi napfény elsőként kicsalogatja az üde zöld hajtásait.

Gyömbér: az ősi magyar konyha csodaszere. A legnagyobb gyömbérkereskedők a hunok voltak, általuk vált ismertté Európában. A növény nagy tűzerővel rendelkezik, szétoszlat a testben minden lerakódást, csomót, görcsöt, fájdalmat.  Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájdalmat, a vírusokkal is felveszi a harcot. Influenzás időben igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. (egy db. friss, ujjnyi gyömbért reszelve leforrázunk, hagyjuk ázni, majd citrommal, mézzel ízesítve kortyolgassuk egész nap). Az ínyencek étkezés előtt az emésztés tüzének élénkítésére egy szeletet jóízűen elfogyasztanak.

Torma: a frissen reszelt torma tisztítja a hörgőket, az arcüreg dugulásait is enyhíti. Általa a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik.

Vöröshagyma: tisztítja a légutakat, a népi gyógyászatban az asztma gyógyszere. A másodlagos baktériumfertőzéseket, mint pl. a tüdőgyulladás is képes legyőzni. A kipréselt hagymalevet narancs, grapefruitlével fogyasszuk, így nem kellemetlen. Nagyon hatásos, ha az influenzás időszakban félbevágott hagymát teszünk éjszakára az éjjeliszekrényre. Hagymatea: 2-3 fej hagymát mossunk meg és héjastól vágjuk össze. Főzzük néhány percig 1 liter vízben. Ízesíthetjük kamillával, hársfavirággal, zsályával. Pirítsunk 3 evőkanál cukrot és higitsuk fel a főzettel. Igyuk apró forró kortyokban.

Forralt bor: a népi gyógyászat egyik legkedveltebb módszere a gőzölgő illatos forraltbor fogyasztása, melyet szekfűszeggel, fahéjjal, csillagánizzsal, gyömbérrel ízesítsünk.

Húsleves: segít felszakítani a váladékot, a kaparó toroknak enyülést hoz, pótolja a folyadékveszteséget. Fokhagymával, cayanne borssal, curryvel ízesítve még hatékonyabb. Akkor a leghatásosabb, ha szerető családtag viszi az ágyba.

Ne feledjük, napi egy alma, az orvost távol tartja. És Hippokratész tanácsát sem: aki erős, egészséges akar maradni, éljen mértékletesen, eddze testét, lélegezzen tiszta levegőt és kínjait inkább böjtöléssel, mintsem gyógyszerekkel gyógyítsa. És azt sem, hogy a tiszta, békés, szeretetteljes gondolatok életünk legértékesebb kincsei, egészségünk zálogai. Jézus így figyelmeztetett: nem az betegít meg téged ami a szádon bemegy, hanem az, ami kijön. Ügyeljünk a gondolatainkra, mert érzésekké válnak. Ügyeljünk az érzéseinkre, mert szavakká válnak. Ügyeljünk a szavainkra, mert tettekké válnak. Ügyeljünk a tetteinkre, mert a szokásainkká válnak. Ügyeljünk a szokásainkra, mert a jellemünkké válnak és ügyeljünk a jellemünkre, mert ez szövi a sorsunkat.

Szőts rózsa

Comments

comments