„Hol sírjaink domborulnak…”

A legtöbb ember Hirden csak úgy ismeri az „Öregtemető”.

Egy kicsit elfeledett, hiszen mióta a hosszúhetényi úti temetőben lehet csak temetni, ide csak az látogat el, akinek hozzátartozója nyugszik itt.

A hosszú évek elhanyagoltsága nagyon meglátszott már, hiszen a temetkezési vállalattól kapott információk szerint nem az ő hatáskörükbe tartozik, hanem az egyházközséghez. Érdekes egy helyzet, de ezt most hagyjuk.

A lényeg hogy szinte senki nem gondozta.

Néhány évvel ezelőtt túlerőben levő fiatalok több sírt feldöntöttek, eltörtek. A rendőrségi nyomozásnak köszönhetően megtalálták az elkövetőket, akik felfüggesztett büntetést kaptak. De sajnos az okozott kárt nem térítették meg és nem is állították helyre.

Ezen a elhanyagolt helyzeten sikerült egy kicsit javítani az elmúlt hónapokban. A közmunkásoknak köszönhető, megtisztították a temetőt a szeméttől és kiirtották a bozótot. (Ennek elszállítása még folyamatban van)

A kidőlt és eltörött sírokat – amit lehetett – helyreállítottuk, megragasztottuk.

Megható volt a sírok között járni és szomorú is, hogy így tönkretették, hiszen 106 éves síremléket is lehet találni, ami itt őrzi valakinek az emlékét és nyugalmát.

Egy hulladékgyűjtő kosarat szerettünk volna még elhelyeztetni, de a furcsa tulajdonosi viszony miatt ez sajnos egyenlőre nem kivitelezhető.

Ezért vigyázzunk a temető tisztaságára hogy a hozzátartozóink méltó helyen nyugodhassanak!

Schenk János

Comments

comments