Népi gyógymódok

A hagyomány kincs- ne hagyjuk elveszni!

Gyűjtsük össze őseink értékes tudását!

A hagyomány ősi tudás, az isteni egységből ered, melyet a nép megőrzött és tapasztalatával gazdagított. Analógiás összefüggéseit sokszor nem értjük, de tapasztaljuk, hogy működik. A népi gyógymódokat bizonyos korokban lebabonázták, üldözték, kuruzslásnak tartották, ma pedig az egészségügyből hasznot húzók próbálják megakadályozni, hogy megismerjük és használjuk az egyszerű, mellékhatások nélküli szereit, praktikáit. A régi gyógyítók imaterápiát, böjtöt, izzasztókúrát ajánlottak, természetes anyagokkal, gyógynövényekkel, ásványokkal, türelemmel és szeretettel gyógyítottak. Használták a szó mágikus erejét. Alázatosak voltak a természet, a Teremtő iránt. Mindig a természetben és az emberben lévő energiákat hozták működésbe, hogy kijavítsák a zavart, a betegséget, hiszen az ember eleve egészséges működésre van programozva a teremtés által. A népi gyógyászat, a népi tudás az emberiség kultúrkincséhez tartozik, érték a harmadik évezred elején is.

Éppen ezért vasasi egészségmegőrző egyesületünk célul tűzte ki, hogy élőhelyünkön összegyűjti a még fellelhető népi gyógymódokat, egészségmegtartó praktikákat, szólásokat, bölcsességeket.

Kérünk ezért minden kedves olvasót, gondolja végig, hogy maga, felmenője, rokona, ismerőse rendelkezik-e ilyen, a régi időket idéző bölcsességgel. Ne vessük el a szokatlannak, furcsának, banálisnak tűnő tanításokat sem (pl. a vizelettel áztatott borogatás, vagy a ráolvasások, imák gyógyerejébe vetett hit, hiszen mély analógiás értelemmel és erővel bírnak ezek ), hanem gyűjtsük össze és tegyük közkinccsé őket. A gyűjtés eredményét a hamarosan elkészülő honlapunkon is közzé fogjuk tenni.

Várjuk mindazok jelentkezését, akik úgy érzik, maguknak, vagy általuk javasolt személyeknek van őseinktől eredő megőrzött ismeretük és szeretnék, ha az mindannyiunk épülését testi-lelki egészségét szolgálva tovább élhetne.

Elérhetőségeink, melyen várjuk az ismereteket, illetve a jelzéseket az időpont egyeztetésre a beszélgetésekhez: email: napegyesulet@gmail.com

tel: 06/20/552-7786 Batánovics Angéla Pécs, Hird

06/30/603-6507 Szőts Rózsa Pécs, Vasas

levélcím: Pécs, Vasas, Hajadon u.3.

Szőts Rózsa

a Napüdvözlet Egészségmegőrző és Életmód

Egyesület elnöke

Comments

comments