Nyúlhúst az asztalra és új szakkörök

NEM LEHET ELÉG KORÁN KEZDENI…

Az elmúlt időszakban számos Pécs környéki helyszínen szervezett csoportos tájékoztatókat Ruzsicsics Ferenc és Pál Balázs. UNI, sertés, baromfi témakörökben szerveződtek az előadások, jellemzően a helyi gazdák részvételével. Ezúttal azonban egy rendhagyó meetingre került sor, ugyanis fiatalok körében is igyekeztek népszerűsíteni az állattartást. A helyszín a Pécs-somogyi Kossuth Művelődési Ház volt, a résztvevők pedig helybéli felnőttek, valamint a somogyi és vasasi általános iskola tanulói voltak, akik a Művelődési Házban március óta folyó Interkulturális főzőszakkör tagjai.

A rendezvény címe Nyúlhúst az asztalra volt, témája pedig a háztáji nyúltartás illetve a nagyon egészséges nyúlhús fogyasztás népszerűsítése a gyermekek körében is. Az előadásban bemutatták a nyúltartás teljes folyamatát. Kitértek a fajtákra, a szaporodásra, a tartáskörülmények biztosítására, takarmányozásra illetve a nyulak egészségét veszélyeztető betegségekre is. Természetesen mindezt a felsős tanulók számára is jól érthető nyelvezettel és részletességgel tették. A résztvevők nagy érdeklődéssel hallgatták az előadást, melynek végére nagyon sokan kaptak kedvet a nyúltartáshoz. Az előadás előtt Kocsisné Nagy Margit tanárnő vezetésével, a gyerekek egy speciális recept alapján Máltai nyúlpaprikást készítettek. A jelenlévők jóízűen fogyasztották el a nagyon finomra sikerült ételt, a dicsérő szavak mellett pedig a legnagyobb elismerése az volt, hogy a fazék teljesen kiürült!

Nagyon jó hangulatban zárult a rendezvény. A gyermekek sok új információval a tarsolyukban távoztak, a felnőttek közül többen jelezték, hogy rövidesen beszerzik életük első nyulait és csatlakoznak a nyúltartók ma már sajnos nagyon szűk táborához!

Az előadássorozat következő témája a sertéstartás népszerűsítése lesz.

Szeptembertől újra várjuk a régi és új érdeklődőket az Egészséges életmód foglalkozásainkon. Októberben két új foglalkozással bővül a már eddig meglévők köre és így egy kivételével beindult az összes betervezett szakkörünk és klubunk. Az egyik új foglalkozásunk a Tolerancia tanulása lesz, mely foglalkozások a következő témákat érintik: ismerkedés, konfliktuskezelés, az erőszak és gyűlölet kérdése, bizalomépítés, emberi jogok, stb. A résztvevők ezeket a témákat angolul beszélik majd meg, így nyelvi tudásuk, beszédkészségük jelentősen fejlődni fog a nyolc foglalkozás alatt. 10-14 éves angolul tanuló gyerekek jelentkezését várjuk. Másik foglalkozásunk a Kicsinyek tánca lesz, melynek célja a 9-14 éves gyerekek testtartásának, zenei érzékének, zenei hallásának, memóriájának és előadói képességének fejlesztése, valamint a tanult táncok rendezvényeken való bemutatása. Történelem klubunk következő foglalkozásának témája az ’56-os szabadságharc lesz, melyre 2011. október 21-én kerül sor az ünnepélyes megemlékezés után a Kolping Házban. A megemlékezés meghívóját és programját lapunk hasábjain olvashatják.

A szakkörökről és foglalkozásokról további információ kérhető: 337-838, 20/545-7133, tegyegy@citromail.hu, vagy személyesen a Kossuth Művelődési Házban.

Kocsisné Nagy Margit projektvezető

Berényi Zoltán szakmai vezető

Comments

comments